Smaklig måltid!
Mat och måltider är centrala för barns hälsa och välmående. Barn behöver få energi för att vara aktiva, kreativa och leka hela dagarna. Vi serverar mycket god, varierad och nyttig mat. Våra duktiga kockar anpassar recept efter barnens önskemål och behov. Våra menyer tar inspiration från jordens alla länder och barnen får möjlighet att smaka på nya exotiska maträtter varje vecka.
Måltiden är en viktig stund på dagen som får ta tid. Hos oss är måltider även en fantastisk pedagogisk möjlighet i sig som kan ge så mycket mer än bara mätta magar. Barnen lär sig fint bordsskick, att sitta stilla, vänta på sin tur, prata en i taget m.m.. Barnen får öva både självständighet och samspel med andra barn. Vid matbordet samtalar vi ofta med barnen om maten på tallriken, varifrån den kommer, vad som är nyttigt och vad kroppen behöver för att må bara.
Matglädje, en estetiskt tilltalande och välsmakande mat, trivsam stämning och gemenskap skapar en positiv upplevelse för alla sinnen. Och en trevlig upplevelse av måltiden grundlägger de goda matvanor som är värdefulla att bära med sig genom hela livet.
Eget kök och catering
Musikförskolan i Hallstahammar har eget kök och musikförskoloan i Västerås får maten levererad från cateringkök Parma - Italienska delikatesser. Oavsett var maten lagas är vi noga med att den är riktigt god, håller hög kvalitet och följer Livsmedelsverkets riktlinjer Bra måltider i förskolan. Våra underbara kockar lagar så mycket mat som möjligt från grunden med råvaror som är aktuella för årstiden och försöker anvnda mer ekologiska livsmedelsvaror.
Barnen serveras frukost, lunch och mellanmål. Till barnen som stannar längre på musikförskolan (till klockan 18.00) serveras middag.
Till varje måltid serveras grönsaker, mjölk, jus, vatten, knäckebröd, mjukt bröd, matfett och frukt.
Barnen kan få specialkost av medicinska, etiska eller kulturella skäl.
Matcirkeln och tallriksmodellen
Vi följer matcirkeln och tallriksmodellen som hjälper oss att servera varierad och näringsrik kost.
Matcirkeln hjälper oss att se till att vi får i oss alla näringsämnen vi behöver. Om barn varje dag äter något livsmedel från varje grupp i matcirkeln får man en bra variation av näringsämnen.
Matcirkeln visar de sju livsmedelsgrupperna i bild och hjälper oss att planerar dagens måltider. Livsmedlen som har liknande innehåll ingår i samma grupp. Barn behöver inte äta lika mycket från alla sju grupperna.
Tallriksmodellen åskådliggör hur man komponerar en bra måltid - lunch eller middag. Modellen visar proportionerna mellan olika ingredienser i måltiden och har tre delar:
- En stor del av tallriken fylls med potatis, pasta, ris, bulgur och bröd, gärna fullkornsvarianterna i första hand.
- Den andra delen består av grönsaker, rotfrukter och frukt. Denna del är lika stor som den förra.
- Den minsta delen är avsedd för kött fisk, ägg eller baljväxter, exempelvis bönor.
Modellen säger ingenting om hur mycket man ska äta - det avgör hunger och energibehovet.
För mer information se:
Matråd med barnen och våra kockar
En gång per termin samlas några av barnen, pedagoger och våra kockar för att diskutera maten. Då får vilda önskningar samsas med nyttigheter!
Barnens favoriter är pannkaor och plättar med hallonsylt. Vi serverar dem varje vecka eller oftare.
Grädda plättar
Musik Leif Lundberg
Blanda smeten, röra smeten
blank och gul och grann.
Grädda plätten, vända plätten.
Ta den om du kan!
Många plättar ska vi äta.
Sylt ska vi ha på:
hallon, blåbär eller kursbär.
Oj vad vi ska må!
Vi balanserar den festliga maten med mer hälsosam mat precis som i sången.
Mellanmål
Text Monica Forsberg
Musik Kerstin och Peter Wanngren
Varenda liten unge behöver energi,
ta en knäckemacka och fil med flingor i,
vi rör på hela kroppen, det känns att vi mår bra,
med mellanmål i magen känner man sig så glad!
Mellanmål! Mellanmål! Mellanmål!
Matsedel
Vi har gemensam matsedel för musikförskolor och pedagogisk omsorg
Vecka 50
Måndag
Lunch: Asiatisk köttgryta med
ris.
Tisdag
Lunch: Köttbullar i grönsakssås med potatismos.
Onsdag
Lunch: Ugnsbakad lax med
gräslöks- och dillpotatis.
Torsdag
Lunch: Klar kycklingsoppa med
grönsaker, pannkakor
med hallonsylt.
Fredag
Lunch: Pasta Vivache.
Vecka 51
Måndag
Lunch: Rysk pytt i panna.
Tisdag
Lunch: Fisk á la provence med
kokt potatis.
Onsdag
Lunch: Kycklingfilé med
broccoli, morot, röd
paprika och ris.
Torsdag
Lunch: Röd linssoppa med
tomat, pannkakor med
vaniljkesella.
Fredag
Lunch: Makaronipudding.
Varje dag serveras även:
- Frukt
- Salladsbuffe
- Mjukt och hårdbröd, smör
- Mjölk, vatten och juice
- Filmjölk med flingor
Ålle-Bålles favoriter
Jordgubbspaj
Brillante
Till 8 portioner
Ingredienser:
- 3 dl vetemjöl1
- tsk bakpulver
- 2 dl socker
- 100 g smör
- 3 st ägg
- 250 g jordgubbar
- 3 dl gräddfil
- 2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
- Blanda vetemjöl, bakpulver, 1 dl socker, smör och 1 ägg. Tryck ut massan i en pajform.
- Fördela jorgubbarna ovanpå pajdegen.
- Rör ihop gräddfil, 2 st ägg, 1 dl socker och vaniljsocker och häll det över jordgubbarna.
- Grädda i 200° 30-40 minuter.
Servera pajen kall. Dekorera med jordgubbar och siktat florsocker.
Bon Aptit! / Smaklig måltid!
Mätta barn leker bäst!
