Våra traditioner

I vår  verksamheter finns pedagoger, föräldrar och barn som har anknytning till olika delar av världen. Därför uppmärksammar vi både Sveriges högtider och bjudar  in olika traditioner som visar på vilken mångfald som finns i vårt samhälle och i världen. 

Barnens födelsedagar
Vi hänger upp fasadflagga, under den dagliga samlingen får födelsedagsbarnet bära en krona, sitta på en speciell "fylla år stol" och  bestämma vilka sånger som ska sjungas. Vi bakar en god och nyttig födelsedagstårta, blåser upp ballonger, dukar extra vackert bord bord och har ett festligt kalas till mellanmålet.  Vi sjunger "Ja, må han/hon leva! ", födelsedagsbarnet blåser ut ljus på födelsedagstårtan och  får en mysig födelsedagspresenter att minnas.

Höstfest

Vi pyntar med höstlöv och rönnbär, sjunger höstvisor,  lagar höstsoppa och bakar en smarrig äppelpajäppelpaj till efterrätten.

Internationella barndagen
Den första måndagen i oktober firar vi barndagen. Vi pratar om  vad alla barn har rätt till, målar länders flaggor där barn på Ålle-Bålle  har sitt ursprung, och dansar till musik från runt om i världen. Firandet avslutas på lekgorden där vi släpper upp ballonger prydda med fredliga budskapalla till barn i världen  mot himlen


Halloween

Vi sjunger halloweensånger, dansar, lekar och har en mysig dag som avslutas med fiskdamm.
 

Advent

Varje dag från den 1 december tänder vi ljus vid vår samling och sätter upp adventsstjärnor. Vi sjunger adventssånger, julpysslar, bakar pepparkakor, gör pepparkakshus och övar sångerna in till det kommande luciatåget.
 

Nobeldagen

Vi testar olika experiment, delar ut diplom eller  medaljer till barnen för att de är så otroligt duktiga,  dukar extra fint till ”Nobellunchen”. Vi berättar lite om Nobelpriset, om att  priset för människor som har gjort något  mycket bra och  och avslutar dagen med dans. 
 

Lucia 

Vi firar Lucia  med luciatåg och bjuder in familj, släkt och vänner på fika med glögg, julmust, lussebullar och pepparkakor som barnen bakat.


Jul

Vi klär julgranen och sjunger traditionella julsånger och ringdans kring granen. Tomten besöker oss och delar ut julklappar. Vi dukar upp ett vackert, välsmakande och dignande julbord och äter jullunch.  
 

Julgransplundring, tjugondag Knut

Vi dansar ut julen med sånger och ringdans kring granen. Sedan slår vi sönder vårt pepparkakshus och äter upp det och avslutar dagen med fiskdamm.
 

Alla hjärtans dag - Vändagen

Denna dag gör vi lite extra kärleksfull. Vi ritar hjärtan till alla våra kompisar och föräldrar. Vi  sjunger  lyriska sånger, läser dikter och andra böcker som handlar om kamratskap och kärlek. 

Fettisdag

Semlor i all ära! Vi  äter semlor till mellanmål.


Våffeldagen

Vi firar denna dag med att grädda våfflor till mellanmålet. Smaken som är baken!


Påsk

Vi firar påsk med sång. musik, påsklekar- och pyssel. Vi  dukar extra fint till påsklunch och avslutar dagen med fiskdamm.
 

Valborgsmässofirande

Vi sjunger in våren till valborg, lekar dansar, hittar på kluriga tävlingar och  grillar korv ute på gården. 


Förskolans Dag

Förskolans dag firar vi tredje torsdagen i maj varje år och  passar på att under dagen synliggöra vår verksamhet. Vi sjunger barnvisor, dansar, har roliga lekar och tävlingar, ansiktsmålning m.m.  Under denna dag har vi öppet hus för föräldrar som kan titta på  barnens konstverk eller arbeten de jobbat med och fika tillsammans med barnen och pedagoger. 


Avslutningsfest

I slutet av maj har vi avslutningsfest för alla 6 åringar som går över till  skolan i höst. En efter en får barnen ta emot  kramar, ett eget diplom, en egen pärm och en fin minnessak. Vi  tackar varje barn för oförglömliga  dagar i vår musikförskola.  Ögon blir inte torra denna dag.  Sedan grillar vi korv och fikar tillsammans. Kvällen avrundas med fria lekar och discodans. 


Nationaldagen

Vi målar svenska flaggor och  firar på förskolans gård med  sång, musik,  dans, rolika lekar, tävlingar och fiskdamm. Vi grillar korv och äter glass.


Midsommar

Vi plockar blommor och klär midsommarstången. Vi dansar sedan kring midsommarstången, och sjunger kända lekvisor.Vi äter midsommarlunch med jordgubbstårtan som fulländar midsommarmåltiden.


Kulturdagen
Nogån gång under året ordnar vi  Kulturdagen för föräldrar och barn. Tillsammans har vi olika roliga aktiviteter: musik, sång,  dans och matlagning från andra länder och kulturer.

Välkomna att fira tilsammans med oss!